The Nook House | homify
Draisci Studio
Draisci Studio
Draisci Studio
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

The Nook House

House extension in close proximity of a large water pipe
Challenging constraints can make projects uniquely original. A large 700mm-diameter water-main culvert pipe runs in the rear garden of this period property in North London. No foundation or machine digging is allowed to take place in close proximity of the pipe itself. This heavy constraint did not limit the ambition of extending this family home and opening connections with the garden, while balancing the need of protecting the privacy from the overlooking neighbouring properties. The diagonal upward running direction of the large pipe has determined the stepped plan and section of the new additions. Nevertheless, the ground floor was extended by 10,5 sqm of covered area. The small addition allowed the internal layout and garden to be radically re-organised to achieve a far more efficient and comfortable open-plan family living There is now an intriguing and articulated continuity between the interior and the outdoors. A special space next to the kitchen has been crafted to be an intimate glazed nook area floating above the outside ground. Plenty of natural light floods the pockets of space from where the sky is visible. Different aspects of the garden are choreographed to visually expand the interior, while cooking, gathering around the new kitchen island or dining at the generous table. A timber and glass-covered porch gives access to a welcoming outdoor room, consistently clad with larch boards on the walls and the articulated decked surfaces, that provide generous seating and flexible space to socialize. Larch Glulam beams complement the warm timber surfaces that are edged by dark concrete blocks defining rectilinear steps, retaining walls and solid planters in harmonic contrast to the transparency and lightness of of the glass nook enclosure and the facade brick textures.

Location
London
  • The Nook House Draisci Studio Single family home Wood

    The Nook House

  • The Nook House Draisci Studio Single family home Wood

    The Nook House

  • The Nook House Outdoor Draisci Studio Single family home Wood

    The Nook House Outdoor

  • The Nook House Draisci Studio Single family home

    The Nook House

  • The Nook House Draisci Studio Modern garden

    The Nook House

  • The Nook House Draisci Studio Single family home

    The Nook House

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["EN"] My new Ideabook
  • The Nook House Outdoor Draisci Studio Single family home

    The Nook House Outdoor

  • The Nook House Interior Draisci Studio Modern kitchen

    The Nook House Interior

  • The Nook House Interior Draisci Studio Modern dining room

    The Nook House Interior

  • The Nook House Interior Draisci Studio Built-in kitchens

    The Nook House Interior

  • The Nook House Interior Draisci Studio Modern living room

    The Nook House Interior

Admin-Area