Studio Symbiosis

Studio Symbiosis

Studio Symbiosis
Studio Symbiosis
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Punjab Kesari Hq.

PUNJAB KESARI HEADQUARTERS

Architects : Studio Symbiosis Architects

Client : Punjab Kesari

Builtup Area: 18,000 sqm

Site Area: 5200 sqm

Location: Delhi NCR, India

Foundation Stone Ceremony: 28th June 2015

Start Construction: August 2015

Location: Delhi NCR, India

Actual Condition Site: Structure Completed

Design: Britta Knobel Gupta, Amit Gupta

Lead Project Architect: Akshay Kodoori

Project Team: Pranav Semwal, Isha Pundir, Manu Sharma, Dentisa Koleva, S. Adarsh, Sara Ather

Image Credits: Studio Symbiosis

Awards: Winner Best Office Architecture India 2016-17, International Property Awards

PROJECT DURATION, LOCATION AND AWARDS:

Located in Delhi NCR (India), the project design was commissioned in 2014 and went into construction in August 2015. The opening date for the project is January 2017. Currently first floor slab is being casted. Punjab Kesari headquarters won the International property award for best office Architecture India 2016-17. It was presented at Tedx talk in Bremen, Germany in 2015 by Britta Knobel Gupta as a part of the talk Performative Aesthetics and at Smart Geometry Hong Kong 2014.

Punjab Kesari Headquarters is designed as Fusion of traditional Indian architecture and contemporary office space, the main objective is to reduce heat gain and optimize façade opening ratio, ensuring no artificial lighting is required on a typical day. An animated façade is designed as an outcome of different façade opening ratio depending on the orientation.

The inspiration was to translate a traditional Indian façade pattern by using digital simulations into an iterative processes to create a responsive built form. This traditional Jali screen creates culturally a sense of belonging. Lux level of 500 has been achieved in the building at a workstation height from each floor plate, along with a daylight factor of 2 over 80% of the floor plate; this is done to ensure that artificial lighting is not required inside the building on a normal day.

A hexagonal pattern was used as a base and through iterative process various porosity patterns were generated from it to create different light conditions. This resulted in a variable opacity condition in the facade that had a dual purpose of creating performative architecture and also created variable openings on the facade in various orientations generating a design for the facade that is animating and has an inherent meaning. This resulting pattern morphs from 81% opacity on the north facade to 27% opacity on the south facade, with an intermediate opacity of 54% on East and 62% on west facade respectively.

The Jali facade is made of Glass Reinforced Concrete panels. In terms of construction tolerances a system has been adopted whereby through cnc milling, a mould will be created for the facade pattern and this mould will be used for casting the facade panels. The curvature of the entrance will be also casted using this process whereby by using digital fabrication of mould a higher accuracy in the design is achieved.

Sustainability is at the epicentre of the project embedded in form of, optimized natural lighting, cross ventilation and reduction of heat gain. The double jali screen reduces the outside air temperature in front of the glass. The colder air is going in and pulled into the atrium through the chimney effect of the atrium space and resulting in natural ventilation and reducing the indoor air temperature naturally so the cooling load for the air conditioning is reduced.

Located at an urban corner in Delhi NCR the project looks at integrating with the surroundings with two bold gestures. A sense of invitation with an urban lobby is created whereby the landscape flows inside the building creating seamless movement trajectories.

Being an office space the building is seen as an interaction zone by creating moments allowing informal interaction. A central atrium connects the various floors creating a diffused boundary condition and a visual porosity between people working on different floors. Since the design looks at no artificial lighting it makes the user feel closer to nature and allow to work in natural lighting. The office floors are dividable into smaller units to achieve flexible units ranging from 500 to 2000sqm.

Location
Delhi NCR
Total dimensions
80 × 21 × 60 m / 18000 m² (Length, Height, Width / Area)
Total cost
₹0
  • Punjab Kesari Hq.

  • Punjab Kesari Hq.

  • Punjab Kesari Hq.

  • Punjab Kesari Hq.

  • Punjab Kesari Hq.

  • Punjab Kesari Hq.

  • Punjab Kesari Hq.

Admin-Area