House Of Curves by Ansari Architects | homify
Change profile photo
Change cover
Ansari Architects
Ansari Architects

Ansari Architects

Ansari Architects
Ansari Architects
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

House Of Curves

Site is about One Acre in area. It is located at Thopputhurai southern part of tamilNadu along the East Coast. The house is situated in a very busy 40' wide road in which Govt buses ply regularly. Sheilding the house from the main traffic at the same time not blocking the view from and to the house was one of the challenges met.

ABOUT THE CLIENTS The client lives with his family in Dubai. He has got varied businesses including hardware dealership, food packaging industries etc in Dubai. They have got 3 boys ( 17yrs, 15yrs, and 13yrs), all being educated in Dubai. This house is being used as their guest house during their brief visits to Thopputhurai which is their native place.. The client is a very well travelled man, hence it was easy for me to convince him on the contemporary design concept that was evolved. He collects crystal ware as a hobby. The house with large hall and different shapes from different viewing angles also reflects the dynamic personality of the client.

THE CONCEPT
The client's brief was to create a peaceful house with very good lighting and ventilation. The site is almost an Acre, hence we pushed the building as much back as possible to shield it away from the busy road it is located in. Some sitting areas, a lawn with cascading water body and a small fountain were also created in front. The building is located in a warm humid coastal climate with high humidity throughout the year. The house faces south. Which is very good as we get cool breeze in the summer evenings from south throughout the TamilNadu region. The curved concave facade gives inviting appearance (as the extended arms of a person) to the house and also receives the southern cool breeze and sends it inside the house. The western side of the house is shielded with large overhang slabs, and the toilets were placed on the west side, acting as buffers shielding the house from the hot Sun. Hence the house is exceptionally cool during most of the daytime, thus the expensive air conditioning is avoided during most part of the year. The terraces, verandahs and balconies in front are also designed to take advantage of this cool Southern evening breeze. The long front verandah in Ground Floor, shaded by a large curved porch on the front, is designed facing the lawn. Here the owner receives his many visiting friends in the early mornings and evenings. Other times takes them to the circular office room adjoining the verandah. An internal courtyard with fish pond was added to give abundant reflected and diffused Sunlight and to bring in nature in to the house to enhance the 'Climatic' and 'Nature Theme' used throughout the house

THE MATERIALS USED
The basic construction was Framed RCC structure and brick walls. Teak wood was used for windows and door frames. Marble flooring was Italian 'Statvario'. In some toilets 'Crema Marfil' Marble used. Staircase was done with Artificial 'Black Putro' Marble (to offset the whiteness of the hall). Natural slate stone has been extensively used throughout the house. The basic construction and landscaping material like the stone pavers in the lawn were sourced from the nearby Pudukottai area. The plants were sourced locally. LIGHTING DESIGN The entire house saves a lot of energy as there is abundant daylight designed to enter the house during daytime. The Double hight hall has Skyligt roof along the curved stair. This combined with the courtyard in the main part of the Hall brings in diffused an reflected light for this massive Hall. Ceilings are given blue LED to give it a floating effect, a touch of colours using lights in white, blues, pinks and yellows add to the surrealistic nature of the double height Hall. Light play was used in many areas to get the effect of light coming from unexpected corners and walls. The lighting was mostly power saving PL lamps and LED lights. Blue LED lights were used in ceilings to give it a floating effect and on stair tread sides to give prominence to the steps.

FLORAL AND NATURAL MOTIFS
Floral motive and patterns are kept at a repeat through painted glasses, flooring and natural and artificial plants. Floral motifs are used in flooring and Wall paper behind the TV of main living to enhance the climatic and 'Nature theme' employed in the house. We wanted to add natural life to the house by bringing in a real pond with fishes, pebble stones, flowing below the floor so that you can walk on it and enjoy the beauty of it. The curved floral and nature motive inlaid Italian Marble flooring enhances the Nature theme. THE COLOUR SCHEME The colour schemes used were more of earth colours in reds, russets, and browns. Dark colors for curtains and fabrics were used to offset the whiteness of the floors and walls and goes with the earthen and nature theme selected for the house. The walls have dynamic shades that are done by breaking in colours of yellow/blue against white as well through the use of stone finished wall tiles. The natural slate stone fixed on the Wall of the internal courtyard / Light well was chosen carefully for its holographic and pearl like appearance in shades of white and very mild green adding to the richness and opulence of the house. Otherwise the walls are generally kept white.

THE BATHROOMS
The bathrooms differ from the rest of the house as being more black and white then the overall earth colours around the house. Bathrooms were also designed with nature theme in mind by bringing in abundant daylight sometimes by skylights above. Mostly employed natural browns and greys to suit the theme. Tiles were minimised by bringing in natural materials like granite and marble and wood. Also bringing in white walls in selected areas of the bath rooms. The dressing rooms are being attached to the workrooms to make them look bigger and to receive the natural light through the bathroom. PAINTINGS AND WALL DECOR The paintings were sourced from '@Home' at Chennai. They were selected based on Natural theme (Big Leaves in the hall stairs) and contemporary abstract nature. The other Artifacts and wall hangings were sourced from '@Home' at Chennai THE FURNITURE DESIGN All fixed furniture (including the dining table) were made at the site to suit the shapes and functions of the rooms. The sofas in the main Living room was custom made and Family room was ordered from 'The Seating World' at Chennai. We have used veneers on furniture from different parts of the world ranging from African Wenge, American walnut, Limba wood, Mahgony, Zeebrano, Bamboo and Ebony.

Location
Thopputhurai, Tamil Nadu, India

Admin-Area