SANDIP FOUNDATION by ENVIRON PLANNERS | homify
ENVIRON PLANNERS

ENVIRON PLANNERS

ENVIRON PLANNERS
ENVIRON PLANNERS
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

SANDIP FOUNDATION

Sandip
Foundation( Institute for Higher Education in Technical and Management Field ) is situated in the sensory environment at Mahirawani Village on Trimbak road about 10 km from Nashik.

The design ventures arise from a strong belief in spatial integration of indoors and outdoors. The design process begins with the planning, where plans and views are juxtaposed in order to evolve the project as a series of spatial relations. A primary emphasis is placed on the programming of spaces, with careful attention paid to efficient functioning of space, circulation patterns, and area distribution.

The context here is not just a setting for the architecture but an integral part of structure. Approach to context is the recognition of the environment, by utilizing surrounding in the acknowledgement of topographical forms and existing landscape features.

The simplicity of structure belies its multifaceted functions. All zones are clustered around a central open space serving as amphitheatre. Various zones are internally connected where each zone has a court that makes for a heightened sense of visually linked indoor and outdoor spaces. Each floor plan is basically same yet accommodates radically different uses. Layering of spaces adheres to the functional requirements of the institute. The built areas extend to a small pocket of green tying up the indoor with the outdoor.

Playing on a palate of clean lines and aspirations for communicating spaces, an effort has been made to infuse the warmth based on the Indian culture. Working on this premise of unifying Indian ethos into a contemporary aura, the material, color palate as well as the functional demarcation has been administered to suit the activity pattern.

Climate responsiveness and issues of sustainability play a strong role. A design appropriate to the atmosphere of a place like Nashik, where people enjoy the semi-outdoor lifestyle and different seasons as the climate is conducive. So the architecture reflects this preference – constructed with shady patio and surrounded by green landscape with design signature which is more structural then ornamental, and blends modern architectural techniques with the traditional building elements. One of the most amazing green roofs is of the canteen block. From a distance, one can barely even make out that the structure is a building, it blends in so well with its environment. The façade of glass allow plenty of natural light to illuminate the interior whereas the wind tunnel with extractors ensures the efficient ventilation. The roof serves as informal gathering spaces challenging linear ideas and stirring perception and creates open space, insulate the building, cool the surrounding air and harvest rainwater for landscaping irrigation.

Experimentation with materials: using conventional materials in an unconventional manner, for instance as louvers and the sculptural expression of the wind extractors, display mature and innovative ways of using and detailing materials.

Taking these minimalist features forward the spaces seem to flow from one into the other without any defining lines of division. The dynamics of this design were controlled by two main elements-the visual link prevailing throughout and stimulating play of natural light over varied shades and textures of material used.

An architectural endeavor integrating- natural landscape, light, air and varied textures in innovative color tones of minimalist creation of a dynamic staggered geometry, to ensure maximum natural light and unconventional space and quality.

Location
NASIK
  • SANDIP FOUNDATION :   by ENVIRON PLANNERS

    SANDIP FOUNDATION

  • SANDIP FOUNDATION :   by ENVIRON PLANNERS

    SANDIP FOUNDATION

  • SANDIP FOUNDATION :   by ENVIRON PLANNERS

    SANDIP FOUNDATION

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["IN"] [Published] 7 ways to cool down your house naturally
  • SANDIP FOUNDATION :   by ENVIRON PLANNERS

    SANDIP FOUNDATION

  • SANDIP FOUNDATION :   by ENVIRON PLANNERS

    SANDIP FOUNDATION

  • SANDIP FOUNDATION :   by ENVIRON PLANNERS

    SANDIP FOUNDATION

  • SANDIP FOUNDATION :   by ENVIRON PLANNERS

    SANDIP FOUNDATION

  • SANDIP FOUNDATION :   by ENVIRON PLANNERS

    SANDIP FOUNDATION

  • SANDIP FOUNDATION :   by ENVIRON PLANNERS

    SANDIP FOUNDATION

  • SANDIP FOUNDATION :   by ENVIRON PLANNERS

    SANDIP FOUNDATION

Admin-Area