Ahmedabad Hotel by Studio Symbiosis | homify
Studio Symbiosis

Studio Symbiosis

Studio Symbiosis
Studio Symbiosis
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Ahmedabad Hotel

Seamless Waves

Seamless waves flowing on the landscape and flowing on the façade are the focal point of the design proposal for this full service five star property. Designed as an iconic building the proposal looks at interweaving the concepts of waves in nature, fold lines as movement trajectories and perception along with programmatic requirements.

The idea of creating a design with soft subtle touches and imbibing a sense of elegance has been instilled in the proposal from the creation of the form itself. The different functions in the building with different programmatic requirements are blending together thus resulting in this iconic building. The building comprises of three waves which are very carefully translated into dramatic key spaces on the lower floors and on the upper floors they translate into room grids with focus on standardized room sizes.

These waves emerge effortlessly from the landscape creating a sense of harmonic relationship with the ground. The profile of the building has been designed with keen emphasis given both to the smooth transition from the horizontal landscape to the vertical building and to the standardization and repetition of the façade components.

The façade is designed as an intricate part of the building. The entire façade system feels the reverberation of the slightest of change in the external skin due to flux in the internal spaces. This interdependent relationship between the skin and structure of the building makes the system a very coherent one.

Blending

Requirement for hotel industry is a unitized room system for all hotel rooms and in the lower floors larger open public areas. The ground floor outline is defined by setbacks. The design is formed itself by these constraints. Facade blends from larger areas in the ground to standardized rooms in the upper floors which we find is a completely new typology for hotels. By blending these diverse functions we create one coherent design.

Program

On the lower three floors the proposal consists of reception lobby, banquet hall, meeting rooms, restaurants, lounge space and service areas. All these elements are tied with a coherent design language of natural canyon like formations. The spaces are carved out using the same design principles with which a wave carves out a canyon. This helps in connecting the various public functions into one space visually, which still has the capability of functioning independently.

The restaurants are located amidst splendid view of the green with the fascinating façade wrapped around the restaurants making it a unique experience. The all day dining is designed in a way to create a more open feeling where the buffet would be the main attraction. As well as being visible from the main Lobby. In contrast the specialty dining is located one floor higher with an introvert character. This restaurant is about an intimate play between the senses, the space and the food, to create this sense of very intricate relationship it has zones of small and bigger more private areas.

The roof and the last habitable floor house the spa, gym, saloon and the swimming pool. The swimming pool is located on the terrace with breathtaking views of the city. Alongside a sky lounge has also been provided here which will help guests relax, unwind and absorb the beauty of the city and the building itself.

Canopy

The entry to the building has been marked with a Cantilevered Canopy that creates a dramatic entrance space. The guests are welcomed by the architecture of the canopy that follows the seamless nature of the design proposal, emerging from the ground and morphing back into it.

This design feature emerges from the built form and extends out creating the drop off canopy. This results in the design element being partially inside the building creating the roof of the lobby. It was critical to come up with a composite system that meets both the requirements. After a number of iterations it was finalized to have a steel truss with a mere 22 Metric Ton of steel used for the design of the same, keeping the structure light and following the profile of the building.

The entrance canopy is a 23 meter free standing steel truss with 6 contact points. It springs from the ground floor beams from 2 points and then is finished of in 4 contact points on the columns inside the building. It was crucial that the canopy is neither hung nor has any sort of a column support on the exterior façade, to blend in with system of the rest of the building.

Solid aluminum sheet is used to encase this canopy with a triple barrier system which ensures a water tight façade.

Landscape waves

Landscape and façade are designed as an extension of each other in the project, whereby a fuzzy boundary condition is created. The waves of the façade break out into the landscape creating nested programmatic zones in the landscape.

The landscape acts as a vantage point to immerse the visitor in the architecture of the building and to enjoy the dramatic façade flaring out from the landscape.

Cafeteria on the ground floor spills out on the landscape further integrating the inside-outside relationship not just formally, but also in terms of the extended Activity.

A spill out space in the landscape has been provided for the banquet hall whereby adding to the experience of a celebration. This helps in creating an animated landscape which has a direct use and is actively used and enjoyed by the guests.

Façade waves

The design of the waves on the façade was done keeping in mind two key factors. Primarily the internal activity of the building was mapped on the façade and the waves respond to them creating a relationship with the program distribution. A gradient in the thickness of the waves has been instilled in the design whereby the waves or the solidaluminum bands recede inHeight as they move upwards on the building. This façade design was tested by setting up street level views of the 3d model and by viewing the building as a person visiting would. The perspective further strengthens this gradient as the bands virtually disappear as they move upwards also giving an unobstructed view from the guest rooms.

The second critical element incorporated in the design related to the formal expression of the built form itself. The design comprises of three waves on either side of the building. To strengthen the move of these waves, the solid aluminum responds and reciprocated the same in elevation design whereby the bands become thicker at a high wave and thinner at a low wave.

Orientation

Due to the site constraints the main facades are east/west facing therefore high performance glass is used. Hence the glass with relatively lowersolar factor and which as low internaland external reflections has to beselected.

Façade—Unitized and semi unitized

In the same way as the standardized rooms inside the facade is in the upper floors fully unitized and in lower floors semi unitized. The unitized facade is rationalized to the same segmented glass panel size of 1.25m. Only 12 glass panels per floor are single curved. The maximum curvature of the building is 13 degrees with an average curvature of 3 degrees.The unitized system is factory assembled which gives us a better quality and faster installation. The solid folded aluminum panels create a smooth secondary screen in front of the glass hiding all the segmentation, spandrels and unifying the facade.

Standardization and optimization

The form itself is double curved and single curved at places. This complexity of the form was looked at as a design parameter and informed the façade design. The vertical curvature of the building is broken down by the aluminum bands coming at each floor. This means that the glass can be faceted vertically and still not being visible and affecting the design concept as the aluminum bands covers the facet line at the slab level. Additional this aluminum bands not only cover the facet line but also induce the curve of the base form creating a visual illusion of the building still being curved and no faceting is visible.

The design is set out as a multiple of three waves in plan with high and low points. This means that each non standard section is repeated multiple times on each floor with a very simple setup. It reflected that in amalgamated designs the importance of a throughout set out for the design and using the constraints as design parameters.

The program required for standardized room grids on the upper floors and architecturally we envisioned dramatic areas on the lower floors where the guest experiences the public spaces. To combine these two variables the building flares out as a free flowing curve in a virtual section/ sections’ till the service floor and then on becomes a vertical extrusion, thereby integrating both requirements.

Location
Ahmedabad
  • Ahmedabad Hotel:   by Studio Symbiosis

    Ahmedabad Hotel

  • Ahmedabad Hotel:   by Studio Symbiosis

    Ahmedabad Hotel

  • Ahmedabad Hotel:   by Studio Symbiosis

    Ahmedabad Hotel

  • Ahmedabad Hotel:   by Studio Symbiosis

    Ahmedabad Hotel

  • Ahmedabad Hotel:   by Studio Symbiosis

    Ahmedabad Hotel

Admin-Area