MODI SRIVASTAVA AND ASSOCIATES

MODI SRIVASTAVA AND ASSOCIATES

MODI SRIVASTAVA AND ASSOCIATES
MODI SRIVASTAVA AND ASSOCIATES
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

MSA HOUSE

The Building is an Artist's perception
of an Architect and his Studio. The building was designed in collaboration with a fine Artist to integrate this perception in the Art, Architecture and Interior design of the Office Building. Abstract paintings were made before floor plan layout was designed. Once the theme was decided upon, we went back to the basics of Architecture, to create something which is true to its use, context and climate.

SITE AND VIEWS

The Site enjoys access through main road on the Northern side and overlooks the skyline of the city from the above levels of the building, lending an ever inspiring view, while the West sets perfect frame for sunsets every evening.

PLAN AND LAYOUT:

The plan is based on the spatial requirements being arranged around a stair core on the South Wall, which is a dead common wall shared with adjacent building. The spaces are primarily divided into three sub categories:

(a) Working Area: Studios and Partners' Cabin

    The working areas are optimally lit by natural light. They are spacious and are visually connected to either of the partner's cabin and waiting area. The studios are air conditioned to maintain a calm and machine friendly environment.

(b) Meeting Area: Conference Room and Discussion Area

    These areas are no regularly used, hence are placed in the West as heat buffer space. Conference Room also encourages a beautiful view of the city, which is often used as a reference for the clients to understand.

(c) Waiting Area: Seating and Reception

    This is a non Air conditioned space which enjoys ample natural ventilation and shredded natural light from the east and west through louvers. Also, it is placed centrally for uninterrupted access through stairs and for the convenience of the clients, contractors and vendors who are present for a short duration only.

CLIMATIC CONSIDERATIONS:

The region is synonymous with hot and arid climate for most part of the year. Thus, to make it energy efficient, various strategies were applied:

(a) Software Stimulation:

    The basic form was analyzed for sun ,wind and light through applicable software and thus zoning was derived out of it. The idea was to merge the climatic consideration in planning rather than the 'build and shield' approach to counter the climate.

(b) North:

    The Northern facade is composed of full height glass and full height open able Wooden Louvers. The studios, the most used space, were thus zoned here so that they borrow optimum day light and an ever inspiring view of the skyline to the designers. Also sheer roller blinds gives the users the option to avoid distraction when required.

(c) West:

    The West overlooks the common plot and the predominant wind direction in the region is from South West. Thus, it could not be completely blocked. Hence, projections were designed on this face in such a way that they act as wind catchers while shielding harsh sun. The openings are shielded by louvers to filter direct sun while allowing wind to flow through. Also, full height storage is designed on the west wall to act as buffer space. 

(d) East:

    The East has an adjacent building, thus louvers have been used consistently on this side to block view, yet encourage ventilation.

(e) South:

    The South wall is a common wall and has no punctures, thus it is designed as a backdrop for the dramatic staircase with a skylight on top to borrow natural light throughout the core.

(f) Green Roof:

    The terrace garden not only mitigates the Urban heat Island, but also provides a relaxation place in an otherwise stressful work environment. It also acts as lunch place during good weather. 

FORM DERIVATION:

    The form was derived primarily adhering to the corporation by laws for maximum utilization of permissible space. Next, it was sculpted as per the climatic consideration and proportion. Later it was designed in perspectives from prominent view points to enhance the massing. At last, material contrast and detailing was done to complete the composition.

MATERIAL PALETTE:

Natural materials were expressed in the construction to give a very earthly feel to the building. Materials used are the ones without any artificial pigments, so that the building never fades, but grows with nature and time. The ageing of the building seems natural and ever evolving.

(a) Exposed Brick:

    Exposed Brick work with neat grooves acts as a background and base in the building composition.

(b) Exposed Concrete:

    The bold projecting exposed RCC frame in the front, which resembles a cube, is the subject in the composition, and is eventually subdued by full height clear glass windows on the second and third floor. The ceilings are finished and also left uncolored in exposed RCC. The stairs are also exposed with tread in Kota Stone in exterior and in Wood in Interior.

(c) White Stonecrete:

    White Stonecrete Plaster, a composition made of white cement and dolomite, was used in the subsequent cubic masses in the back.

(d) Kota Stone Flooring:

    Kota Stone, in various finishes, are used for flooring in the entire office building. Rough finish in the parking and exterior, Corduroy finish strip in waiting area and mirror polish in the rest of the interior spaces.

(e) Chill  Wood Cladding:

    Chill Wood from the centering frame of Exposed Concrete Ceiling was re used to clad the lift core and lift interior.

DESIGNER’S NOTE:

The idea was to create a building that shall stand the test of time and continue to be subtle, yet expressive in its existence in an urban fabric.. The hot and arid climate of the region was highly respected while satisfying the aspirations of a contemporary design, consisting of huge fenestrations, glass facade and bold forms. The plan was opened up as much as possible to accommodate future changes and partitions are designed in full height clear glass, to maintain visual continuity and psychologically enlarge the space. The earthly material palette has a calming effect on the users and is symbolic with the sustainable approach adhered towards the making of this building. The terrace garden offers a relaxing open green area, a rare luxury in an otherwise urban office. Thus, the space is not only used, but also enjoyed by one and all equally. The building was designed and executed with utmost passion to set a milestone in the 18 years of the firm’s practice.

Location
Vadodara
  • Entrance Foyer:   by MODI SRIVASTAVA AND ASSOCIATES

    Entrance Foyer

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 2
    ["IN"] [Published] वास्तु और दर्पण—क्या सही और क्या गलत—जानना चाहेंगे ?
    ["IN"] [Published] Vastu and mirror: Know the Do's and Dont's
  • MSA HOUSE:   by MODI SRIVASTAVA AND ASSOCIATES

    MSA HOUSE

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["TR"] [Published] 6 güzel perde ve jaluzi alternatifleri
  • MSA HOUSE:   by MODI SRIVASTAVA AND ASSOCIATES

    MSA HOUSE

  • MSA HOUSE:   by MODI SRIVASTAVA AND ASSOCIATES

    MSA HOUSE

  • MSA HOUSE:   by MODI SRIVASTAVA AND ASSOCIATES

    MSA HOUSE

  • MSA HOUSE:   by MODI SRIVASTAVA AND ASSOCIATES

    MSA HOUSE

  • MSA HOUSE:   by MODI SRIVASTAVA AND ASSOCIATES

    MSA HOUSE

  • MSA HOUSE:   by MODI SRIVASTAVA AND ASSOCIATES

    MSA HOUSE

  • MSA HOUSE:   by MODI SRIVASTAVA AND ASSOCIATES

    MSA HOUSE

  • MSA HOUSE:   by MODI SRIVASTAVA AND ASSOCIATES

    MSA HOUSE

Admin-Area