M - HOUSE by Technoarchitecture.inc | homify
Technoarchitecture.inc

Technoarchitecture.inc

Technoarchitecture.inc
Technoarchitecture.inc
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

M—HOUSE

m-house

the north facing site nested in one of the busiest and congested part of Bangalore designed for a businessman family. the site itself posed a great challenge as the house had to be designed only in the vacant portion of an already existing house which was a three story structure in the rear end.

hence the only available site of 24'x27'(650sft) was a challenge to design a three bedroom unit with an additional requirement of an office space, a swimming pool and a position for a lift(elevator).

design approach :

the first approach towards the site was to study the site in its extreme conditions. a road width of 6mts(20') posed another challenge to complete the project on time.

the setbacks with respect to the site were also limited as the houses in the lane were designed in line a cluster formation where lighting was a huge issue.

the house focuses on maximising the interior spaces by developing an envelope above the road level when compared to the outdoor living environments.

hence keeping the above factors in mind, a bold move is attempted to create a house which is different from the ordinary.

the hope is to create a practical model in the existing old community and also to dictate a more contemporary style to create an awareness of how the growing trend of sensible design elements are transforming the face of an urban bangalore.

project description :

the idea is simply to create a maximum space within its limited site. by minimising the use of interior walls as partitions, so that maximum open space was delivered. therefore steel structure was used to build the main structure of the house. the entire main structure has been preliminary assembled before its been fixed on site, to ensure all the steel joint detail were designed and worked perfectly. hence two i sections are used to form a strong form—star shaped to highlight the joints for areas which are exposed.

when the zoning diagram was started, the first floor was most comfortable level in which main activities took place. in terms of owner's mobility access and potential view from the front yard. so the ground floor houses the car park and an office space with an external entry for outsiders. the reflecting pond under the stairs to decrease the room temperature during the day and create a peaceful ambience by the sound of water. the first floor houses the main activities namely the living room (double height), dining, kitchen, puja, utility, powder room etc. it was mostly designed as the vertical zoning.

the second and the part third floors, where all the bedrooms are placed has a multifunctional space right beside the stairs that's been used as a corridor, entry to bedrooms. when all the connecting doors along the corridor are opened, the rooms unite into a bigger space overlooking into the double height of the living room.

laminated glass is applied for the corridors to provide larger range of light on the second floor.

the third floor has much larger master bedroom and an attached toilet overlooking into an 8'x15' (lap pool) smart pool above the roof of the living room, connected by a deck and a bar counter.

Materials and finishes:

the entire steel structure and its corrugated deck sheet roof is finished with duco paint which has a longer life and durability.

the colour combination internally was also kept to minimum of white, grey and wood, which could be seen continuing in all the floors.

grey Italian marble used for all the main access complimented by exposed grey cement (concrete) treads for stairs.

laminated wooden flooring mainly used in all the bedrooms, familiar use of materials like tiles, cement plastered and stone pavings adds to the aesthetics of the project.

internally, a great thought is gone behind the partitions and the details wherein sal wood frame finishes in mdf coated with lacquered duco paint and the required richness to the house. combination of gypsum and eco friendly timber occupy most of the false ceiling details.

the entire house is carefully planned to consume energy by efficiently usage of led lights wherever applicable.

rainwater harvesting and solar heating are given importance even though the site is small. the external skeleton of the house is finished with 4’ solid block masonry and an external windows are subjected to a very serene finishes of upvc.

toughened glass is used extensively for all partitions between the bedrooms and the toilets in order to save space and also bring in more light.

external grade timber used in decking compliments very well the hand cut tiles (2x2) used for the swimming pool.

stone chapdis mainly sira stone slabs 3’ thick are used for main entry and the car park area which not only enhances the beauty but also adds value to the elevation.

basant betons drain slabs 4’ thick with perforations are used for the driveway.

Location
BANGALORE
  • M-HOUSE RESIDENCE :   by Technoarchitecture.inc

    M-HOUSE RESIDENCE

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["IN"] [Published] A home for multiple moods
  • M - HOUSE:   by Technoarchitecture.inc

    M—HOUSE

  • M—HOUSE:   by Technoarchitecture.inc

    M—HOUSE

  • M—HOUSE:   by Technoarchitecture.inc

    M—HOUSE

  • M—HOUSE:   by Technoarchitecture.inc

    M—HOUSE

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["IN"] [Published] A home for multiple moods
  • M—HOUSE:   by Technoarchitecture.inc

    M—HOUSE

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["IN"] [Published] A home for multiple moods
  • M—HOUSE:   by Technoarchitecture.inc

    M—HOUSE

  • M—HOUSE:   by Technoarchitecture.inc

    M—HOUSE

  • M—HOUSE:   by Technoarchitecture.inc

    M—HOUSE

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["IN"] [Published] A home for multiple moods
  • M—HOUSE:   by Technoarchitecture.inc

    M—HOUSE

Admin-Area