BetweenSpaces

BetweenSpaces

BetweenSpaces
BetweenSpaces
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Rajkumar House

The house was built on a 50 ft x 80 ft plot in Bangalore with main access from the south.

Client’s main requirement was to build a house with minimal maintenance, sufficient daylight and ventilation.

Spatial arrangement for the house is such that all interactive spaces such as formal living, informal living with dining area as the pivotal space opens up the ground floor for cross ventilation.

These interactive spaces are organized along the north east  boundary of the site with fenestrations

worked out to avoid any direct view of the neigbouring apartment complex along the same boundary edge.

Kitchen & bedrooms are arranged along the north west with master bedroom on the south west having fenestrations for sufficient daylight and breeze flowing into the spaces.

Considering the sun path, fenestrations were given along north south axis so as to avoid direct harsh sunlight in the evenings.

The double volume dining area with family room above & large opening for skylight keeps the ambience of the space dynamic with change in natural light throughout.

A 6 feet cantilever roof protects the interior spaces  from the southern sun at the ground floor and the first floor is juxtaposition of stone mass of the master bed room with elevated family room above the dining area.

Ground floor is elevated by 8’ above the road level so as to keep the guest bed room and informal living area detached from the street with a private deck serving both, also accommodating parking and home theater below.

The gradual approach to the foyer through a series of steps and the arrangement of staircases through interactive spaces makes the journey memorable throughout the house. With sequential arrangement of spaces , one is guided clearly throughout the house with access to all spaces except master bedroom which is accessible with a private passage.

Material palette is kept minimal with pure white walls and contrasting teak wood finishes for door , windows and furniture. Flooring is distinguished using natural marble and wooden flooring at assigned areas.

Location
Bangalore
Total dimensions
557 m² (Area)
Total cost
₹23,400,000

Admin-Area