RAISE: INDIA HOMES 2020 Competition entry – 2012 by Parikshit Dalal Design + Architecture | homify
Change profile photo
Change cover
Parikshit Dalal Design + Architecture
Parikshit Dalal Design + Architecture

Parikshit Dalal Design + Ar…

Parikshit Dalal Design + Architecture
Parikshit Dalal Design + Ar...
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

RAISE: INDIA HOMES 2020 Competition entry – 2012

On the 3000 sq. ft. (50’ x 60’) plot, the house is conceived as 3 blocks of 500 sq. ft. each (Diagram 1). The central block is lifted and placed over the two, as a bridge. This creates a long courtyard space which becomes the focus of the house (Diagram 2).

The bridge (Block 2) becomes the bedrooms on the upper floor, looking down to the court. The living/ kitchen (Block 1) spill out into the court, while the dining becomes the space below the bridge.

CREATIVITY: The unique concept is that Block 3 is hollowed out (in Option 1) such that it becomes a pavillion space surrounded by the garden. Over 1500 sq. ft. of this garden space is available as spill-out from the living and dining. The couple with no kids could use this luxurious space for entertainment/ gatherings with friends, since the bedrooms are above. The pavillion in the future would be infilled with walls to form the third bedroom for the parents, thereby creating 2 distinct open spaces, i.e., the court and the private garden behind.

FLEXIBILITY/ EASE OF BUILDING: The design is simple in its flexibility, with minimal demolition/ construction required to alter the use of the house from Option 1 to Option 2.

In Option 1, the semi-open space in Block 3 will function as a covered pavillion within the garden. In Option 2, the grandparent’s bedroom will be constructed here. Thus, the concept is to build the structure of the house entirely in the beginning, so that modification afterwards involves merely infilling of walls.

The house is entered through the garden court. The plan offers flexibility of entry in such a manner that if the pedestrian entry were to be shifted from the shorter edge to the longer edge (in a site with different road conditions), the house would still be entered through the garden court.

One car park is provided in Option 1. In Option 2, the edge wall of the court is relocated (reducing the length of the court slightly) to accommodate two cars.

  •  RAISE: INDIA HOMES 2020  Competition entry – 2012:   by Parikshit Dalal Design + Architecture

    RAISE: INDIA HOMES 2020 Competition entry – 2012

  •  RAISE: INDIA HOMES 2020  Competition entry – 2012:   by Parikshit Dalal Design + Architecture

    RAISE: INDIA HOMES 2020 Competition entry – 2012

  •  RAISE: INDIA HOMES 2020  Competition entry – 2012:   by Parikshit Dalal Design + Architecture

    RAISE: INDIA HOMES 2020 Competition entry – 2012

  •  RAISE: INDIA HOMES 2020  Competition entry – 2012:   by Parikshit Dalal Design + Architecture

    RAISE: INDIA HOMES 2020 Competition entry – 2012

  •  RAISE: INDIA HOMES 2020  Competition entry – 2012:   by Parikshit Dalal Design + Architecture

    RAISE: INDIA HOMES 2020 Competition entry – 2012

    The house is a composition of rectilinear projecting volumes. The facade
    is more opaque and the spaces look inward to the garden court. The stark elevation is softened by a green screen wall welcoming the visitors.

    The warm exposed brick compound wall contrasts with the muted grey and white walls of the house. The house is inward looking as the living opens into the large garden court. The space below the children’s room acts as a covered pavillion in the garden. This pavillion would be infilled in the future to form the additional bedroom for the parents.

    The master bedroom and its open-to-sky shower open out to a very private court which is not visible from any part of the house. Upon opening the louvred windows of this court, one can look down to the garden below.

    The bridge connects the bedrooms above, doubling up as a space to sit and read/ listen to music. The space below the bridge becomes the dining with its collapsible doors, giving a sense of openness and being one with the garden court below. The kitchen serves the dining which is the link to the staircase within the garden.

  •  RAISE: INDIA HOMES 2020  Competition entry – 2012:   by Parikshit Dalal Design + Architecture

    RAISE: INDIA HOMES 2020 Competition entry – 2012

  •  RAISE: INDIA HOMES 2020  Competition entry – 2012:   by Parikshit Dalal Design + Architecture

    RAISE: INDIA HOMES 2020 Competition entry – 2012

  •  RAISE: INDIA HOMES 2020  Competition entry – 2012:   by Parikshit Dalal Design + Architecture

    RAISE: INDIA HOMES 2020 Competition entry – 2012

  •  RAISE: INDIA HOMES 2020  Competition entry – 2012:   by Parikshit Dalal Design + Architecture

    RAISE: INDIA HOMES 2020 Competition entry – 2012

  •  RAISE: INDIA HOMES 2020  Competition entry – 2012:   by Parikshit Dalal Design + Architecture

    RAISE: INDIA HOMES 2020 Competition entry – 2012

Admin-Area