The One Sided House by étendre | homify
étendre
étendre
étendre
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

The One Sided House

The persistent feel of the temporary and the

comfort of style – an near-exact expression of what might be described as the pro thesis for this project. The concept was a series of contrasting revelations – of scale, openness, proportions, site logistics and context of programmes.

A need to escape the brutal realities of life… … a need to define boundaries and the basic need to rejuvenate before the blur back to reality occurs became the driving point in developing the concept for this project and also the fulcrum to make the definitions possible and balanced.

A need to pronounce lifestyle and the subtlety to blend away from it all helped define the program for the project. The contrasting use of materials ( brick with polished marble and white walls with natural wooden floors ) and contrasting landscape patterns ( formal and tropical ) helped define boundaries between the public and the private.

The farmhouse was deliberately designed as a super sized, out-of-proportion building, to literally, provide the break the client was looking for. Since the client intended to use it only as a weekend home, the farmhouse had to have the instantaneous effect of a “breakaway from reality” from the cramped living conditions of a metropolitan urban culture.

The design process involved taking all parameters and requirements and interpreting them interestingly… … for example—we had to cater to and satisfy to the clients idea of the conventional notion of a home as being a 2 storeyed structure ( one housing the public element and the other concealing the private affairs ). The resultant design is however an inverted model of design.. In the sense that… all the public areas of the house are on the upper levels and the private areas dominate the lower levels.

The idea of the elevations from the entry were designed to hide all surprises that lay behind..hence, all one sees from the front are two blank walls. Once inside, the anticipation is quite the opposite as the plan unfolds and blends into the landscape with absolutely no barriers.

The house first completely hides away from the public and is immersed within the landscaped berm that dominates the eye as you enter.

An interesting element detail was creating a porous screen resembling a slender bamboo screen as part of the front elevation which infact was built using 3 types of indian marbles that left everyone surprised and curious about its method of construction. This wall reveals specific parts of the house behind from certain specific angles.

All eyes and entries are directed towards the public zones over the green berm to encourage people interaction. You end up having to walk through a communal space every time you need to enter a private space.

This entices you into a conversation ever more and builds up the communal entity into a more effective spirit.

The idea is to be able to develop a potential stable balance between the private and non-private spaces within a house and celebrate a happy marriage between them.

After all this is what a house is all about isnt it..??

Total dimensions
35 × 8 × 10 m / 900 m² (Length, Height, Width / Area)
Location
Bangalore
Total cost
₹0
  • The First Screen Modern houses by étendre Modern Stone

    The First Screen

  • The stone screen with the grass berm Modern houses by étendre Modern Stone

    The stone screen with the grass berm

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["EN"] [Published] 12 cheap ways to make your garden look like you hired a pro
  • The bridge over the berm Modern balcony, veranda & terrace by étendre Modern

    The bridge over the berm

  • The blank face Modern houses by étendre Modern

    The blank face

  • The complete picture Modern houses by étendre Modern Bricks

    The complete picture

  • the front wall Modern houses by étendre Modern Bricks

    the front wall

  • the tropical garden Modern garden by étendre Modern

    the tropical garden

  • The entrance foyer Modern corridor, hallway & stairs by étendre Modern Wood Wood effect

    The entrance foyer

  • the ante space above Modern corridor, hallway & stairs by étendre Modern Wood Wood effect

    the ante space above

  • the arty farty space Modern living room by étendre Modern Wood Wood effect

    the arty farty space

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["IN"] [Published] 10 small homes bursting with colour
  • the closed bedroom Modern style bedroom by étendre Modern Bricks

    the closed bedroom

  • the garden behind Modern dining room by étendre Modern

    the garden behind

  • the private lounge Modern living room by étendre Modern

    the private lounge

  • the breakfast nook Modern kitchen by étendre Modern

    the breakfast nook

  • the private court Modern balcony, veranda & terrace by étendre Modern Stone

    the private court

Admin-Area