Chaukor Studio

Chaukor Studio

Chaukor Studio
Chaukor Studio
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Lucent Industrial Corporation

The planning is done to reduce heat gains from the front western façade. All major opening are planned along the northern façade. This provides with ample daylight in all the offices without increasing direct heat gains. This further reduces the Air Conditioning loads in the building and makes it cost as well as energy efficient. To further reduce the energy loads, a triple height atrium is planned at the center of the building that provides with daylight, space for green open space on the ground floor which also serves as the breather space in the building. Admin offices, director rooms and the circulation core are planned adjacent to the atrium thus removing the need to use any type of artificial lighting in any of these areas during the daytime hours.

Light shelves are used on the eastern façade of the building that provides with in-direct sunlight which is provides with ambient lighting without causing glare in the offices. Vertical concrete fins are used as the shading devices in the front western façade to reduce the heat gains. Since openings and glazing are reduced in the front façade to reduce heat gains; green terraces, cement screens and large opening are provided on the north side. With the incorporation of various passive techniques for keeping the indoor temperature lower, reducing heat gains and providing fresh air inside the building, the complex becomes sustainable and a healthy working place.

Total dimensions
1450 m² (Area)
Total cost
₹4
  • ​Atrium- Dome Skylight:  Office buildings by Chaukor Studio

    ​Atrium- Dome Skylight

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 3
    ["ID"] [Published] 7 Inspirasi Skylight yang Buat Desain Rumah Anda Makin Keren!
    ["VN"] [Published] Kinh nghiệm xây giếng trời đơn giản, đẹp, hợp phong thủy, giá tiết kiệm
    ["ZA"] [Published] ​The benefits of a skylight home

    Dome shaped skylight is designed to roof the central atrium and provide ample daylight to the surrounding offices. This reduces the energy consumption and the operational costs.

  • ​Elevation- Company Branding:  Office buildings by Chaukor Studio

    ​Elevation- Company Branding

    With a west facing front facade, very few window openings are planned in the front to reduce the direct heat gains. Solid planes and surfaces are thus used for company branding and imageability.

  • ​Atrium- Central Feature:  Office buildings by Chaukor Studio

    ​Atrium- Central Feature

    All office areas are planned surrounding the central atrium. This facilitates ample daylight in all the usable areas of the building. Various elements are used in the atrium to create a distinct character. Recessed lighting is used to highlight niches and flood lights are used to enhance the texture of triple height stone mosaic wall.

  • ​Elevation- Climatic Response:  Office buildings by Chaukor Studio

    ​Elevation- Climatic Response

    Vertical fins are designed in the front west facing facade to cut direct heat gains and glare inside the building. Solid surfaces dominate the front facade and are used for branding while providing a distinct character to the building through various patterns and textures.

  • ​Elevation- Architectural Elements:  Office buildings by Chaukor Studio

    ​Elevation- Architectural Elements

    Various architectural elements are used in conjunction to create a harmonious and a distinct character in the building. Vertical linear elements dominate the facade and the same typology is shared between all the shading devices, vertical pipes, window openings etc.

  • ​Elevation- Natural Ventilation:  Office buildings by Chaukor Studio

    ​Elevation- Natural Ventilation

    Cement screens are used along the staircase/ circulation block on all the floors that provide natural ventilation inside the building. This further reduces direct glare while providing enough daylight required for circulation.

  • ​Atrium- Light and Geometry:  Office buildings by Chaukor Studio

    ​Atrium- Light and Geometry

    A play of light and geometry is created in the central atrium. Alternating semicircular projections are created at different floor levels with a complete circle at the top level. The overlapping of this geometry creates illusion and a dynamic pattern in daylight.

  • ​Elevation- Vertical Greens:  Office buildings by Chaukor Studio

    ​Elevation- Vertical Greens

    A cantilevered projection is made along the main office with integrated sunken planters. Double height vertical elements are used to screen the recessed glazings and facilitate space for vertical greens.

Admin-Area