<
PLAN hkl studio
<
PLAN hkl studio
<
PLAN hkl studio

 The clinic is located in a residential area near Tokyo, where currently there is an increased elderly population. This project is intended to establish an “open” clinic for the local area. Which is different from the conventional hospital. The Idea is, that in the future the residents can visit their family doctor in this building, as opposed to the specialized medical service in the university hospital.

 To have the benefit of the maximum area on the following site boundary, the floor plan results as L-shaped. The building is northeast oriented, opening through a dynamic facade with several recesses that allow to let the natural light come inside, while at the same time keeping the privacy of visitors. This concept of recesses creates a strong relation between the external natural environment and the interior space. That, at the same time, creates a variety of niches that give the patient the possibility to choose their favorite one. The building is therefore composed of two floors. On the 1st floor we placed all clinical examination rooms to facilitate the elderly and disabled people, and the service spaces for the staff members are situated at the 2nd floor. To give a more familiar image of the building to the visitors we chose a typical house-shape as facade. The roof gets gradually higher until the center of the building. This transition produces spaces with right proportions, from a cozy entrance to a double height space for waiting, which reduce the feeling of pressure for the surrounding environment. For keeping the space more open at Lounge 2, we decided to set back the wall at the 2nd floor.

  We hope this clinic will surpass the general function of the normal clinic and develop a close relationship with the local residents, as the “house” of the quarter.

Similar Photos
Comments