Aggarwal Residence:  Houses by groupDCA
Aggarwal Residence:  Houses by groupDCA
Aggarwal Residence:  Houses by groupDCA
Do you like this project?
Get in touch for more info.
OK
Do you like this project?
Get in touch for more info.
OK

Organic and Traditional in Provenance, Contemporary in Semblance

This residence is conceived to address the growing needs of a small nuclear family. The client brief called for an earthy, organic-looking house with a villa-like aesthetic, that would create contemporary, comfortable living, rooted in Indian tradition. A humble, yet extremely practical abode has been designed using a simplistic architectural style that is not imposing, but is one that blends with the overall brief to accomplish the earthiness that is part of the brief. The layout of the house is planned with the public zones on the ground floor, leading up to the private spaces on the upper floors and the entertainment floor at the top. Landscape is designed as an integral element of the house; therefore, the overall spatial planning is achieved by creating multiple, small landscaped areas based on views from each of the intimate spaces. The entire vocabulary of elevation design is embedded with a contemporary use of locally available materials such as the sandstone and fly-ash bricks (made in Chandigarh itself, out of red colored terracotta bricks) and simple, yet dynamic geometric compositions in form. The huge mass of the building has been broken into smaller modules/fragments to create dynamism and shift away from the typical cubic approaches. The interior palette follows the same clean lines approach, that is not entirely contemporary or classical, wherein the richness of wood has been celebrated. An attempt has been made to imbibe a subtle, Indian color palette, materials, textures and elements that blend seamlessly with the overall color palette, lighting, etc. - the bricks, sandstone and teak wood that have been used throughout the house are of Indian origin. Passive cooling methods have been employed to enable an inherently green, energy efficient building without an overlay of artificial measures, while employing insulated walls and ceilings in the structure. The reflection of traditional indigenous crafts teaming up with a contemporary language of straight lines create uncluttered, functional spaces.

Similar Photos
Comments

Request quote

Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.