homify 360º: A luxury home in Portugal

Sheila Byers Sheila Byers
Loading admin actions …

Today we travel with homify 360 ° to the small town of Paredes in northern Portugal. Here, the architects of space workers created a very special family home. On 800 square meters stands Casa BE, a villa with a particularly impressive three-layered structure built with different materials. Here are the pictures of this fascinating project.

Three levels

From this perspective you can really see the way Casa BE was designed. The house was built in three levels, each of which performs a single specific function. The dark lower part contains the function rooms of the house and the covers half the swimming pool. In the second level is the living area, where the large windows let in the landscape. The upper level, a seemingly floating concrete block, provides necessary privacy for the sleeping area.

A floating building

Here again we see the facade from a different perspective, that shows nicely the way the architects played with the materials. The transparency of the middle level makes the third floor appear to float. You get the feeling that if the upper part of the building not really connected to the lower, it could float up above the ground.

Slate and wood

The monolithic structure of the lower level provides space not only for the large pool, but also includes a garage, storage and utility rooms. The outside of this layer is covered in black slate, which, with its rough texture, speaks to the rugged and purposeful aesthetics of this area. The slate provides an exciting contrast to the warm South American wood that surrounds the pool to use and provide a cozy and inviting ambiance.

Open plan

In the middle level, there is a spacious living area where life happens. The space is kept open and fits perfectly with the transparent glass fronts around the building. The dining and living rooms are separated from the kitchen by a wooden wall, which is made of the same wood as the area around the swimming pool on the lower level.

Linked together

The same wood was also used in the staircase of the house, so as to establish a relationship between all three levels, connecting the functional ground floor to the transparent, airy central part and up to the intimate, enclosed upstairs.

The top level

The top level of the Casa BE houses the bedroom, hidden behind an opaque facade and also separated inside by walls and doors. However, to ensure a light and airy atmosphere, lots of white was used in this area. The solid concrete block is occasionally broken up a bit and natural light let in.

Minimalist bathroom

The bathroom is as minimalist and modern as the rest of the house with its white walls and furniture and a gray concrete floor.  In front of the tub is a large glass door with views of the surrounding area.

A last look

We leave the Casa BE with a last look at the three perfectly matched layers that complement each other in their exciting contrast. Here we can also see the countryside that surrounds the home.

modern Houses by Casas inHAUS

Need help with your home project? We'll help you find the right professional

Request free consultation

Discover home inspiration!