Request quote

Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.

homify 360: A Balinese style villa in New Delhi

Alissa Ugolini—homify UK Alissa Ugolini—homify UK
Google+
Loading admin actions …

The style we know in architectural terms today as Balinese, is a derivative of the traditional style of Indonesian and Balinese style homes, cottages and temples. Using these buildings as a vernacular, homify India experts Atelier have designed the interiors of this marvellous villa in New Delhi, using the island of Bali as their inspiration. In terms of tropical architecture, it is by far the most popular, due to the use of naturally sourced materials, attention to climatic conditions and nowadays, association with resort-style living.

The most important element of the Balinese style is creating a space that responds to the environment. In this case, stone, wood and floral details, are often added to homes in respect, and paying homage to the divine laws of nature. Circulation is also important; one must be able to navigate a space with ease, filtering from one room to the next without guidance. So, without further ado, let's begin our tour of this regal Balinese-style property!

A grand façade

 Houses by ATELIER
ATELIER

Bali Residence, Defence Clony

ATELIER

Before we begin our tour of the interior, we will take a moment to absorb the regal façade of the exterior. Potted plants, a patio and lounge chairs, create an area that is perfect to spend sunny days either in solitude or in the company of friends and family. Straight away, we see natural forms taking centre stage. The interesting and intricately shaped veranda adds depth and interest to the outdoor space. It has been cleverly positioned to ensure that the interior spaces aren't blasted with sunlight during the peak of the warm weather. The stone floors, in pale grey, also ensure the space will remain cool, so that you can spend as long as possible outside in the open air. 

Serene interiors

 Houses by ATELIER
ATELIER

Bali Residence, Defence Clony

ATELIER

As mentioned in the introduction, the resort-style settings that Bali has become popular for, is now commonly included when Balinese-style architecture is reinterpreted. Adding an elegant and classic charm, the pale green silk arm chair and curvaceous side table give the sitting room a modern day feel. So as not to take away from the theme, many wooden elements have been incorporated, as well as touches of greenery and gold. The potted plant brings an essential element of energy to the room, bringing nature indoors to a setting that is serene and subdued. The Atelier interior design studio know all too well the importance of open spaces, and therefore have created a room that air can easily pass from one side of the house to the next. 

Wooden tones

 Houses by ATELIER
ATELIER

Bali Residence, Defence Clony

ATELIER

Wood is one of the most vital aspects of the Balinese style, and in this room, we see it used to great effect. From furniture to larger fixed elements, wood can be used in virtually almost any situation. The beauty of timber finishes is that it never dates, meaning that the interiors you choose will stay on-trend and in fashion for many decades to come. There are many textures and tones provided in this space, giving an overall feeling of warmth and inviting us to linger a little longer.

Full height

 Houses by ATELIER
ATELIER

Bali Residence, Defence Clony

ATELIER

No grandiose villa would be complete without at least one room that employed a double-height wall situation. Looking down on the lounge, this double-height wall is painted a stunning shade of grey, and fitting wonderfully with a pattern of grey tiles. Similar to the outdoor area, we now see a juxtaposition between the two spaces, with both indoor and outdoors spaces respecting one another. The other benefit, in terms of sustainability, is that rooms with large volumes of air, are much easier to ventilate, as evidenced by the wall of windows to the right. In conjunction with the brick exterior, this sitting room should be at a comfortable temperature all year round. 

Clever divisions

 Houses by ATELIER
ATELIER

Bali Residence, Defence Clony

ATELIER

Screens are also an interesting interior detail in Balinese-style architecture. In this case, we see a delicately crafted screen dividing the staircase from the main route of passage. Perhaps subconsciously, this clever partition lets us now that the more intimate and private spaces are upstairs, and invites us further into the home where the rooms for greeting and socialising are situated. The bronze colour complements the tone on the staircase railing, helping to tie all wooden and coloured elements together.

We hope you have enjoyed your tour inside this wonderful Balinese villa, and perhaps may leave this page feeling inspired to decorate your home in the same style!

 Houses by Casas inHAUS

Need help with your home project? We'll help you find the right professional

Discover home inspiration!